Gaat de raad akkoord, dan volgt de financiële uitwerking en de toepassing in de praktijk.
Het doel van de aankoopregeling is een vangnet te bieden voor particuliere eigenaar-bewoners die vanwege de plannen aan spoor en weg ‘vastzitten’ in hun woning. Het bieden van een uitweg aan gedupeerden ontzorgt en brengt rust, zo laten ervaringen in Moerdijk zien.
De regeling kent een aantal uitgangspunten. Zo is zij bedoeld voor mensen die vastzitten in hun (onverkoopbare) woning en een persoonlijke noodzaak tot verhuizing hebben. Daarnaast mag de regeling niet leiden tot verstoring van de woningmarkt. Verder is de regeling gekoppeld aan de woning en niet aan de persoon. Zij geldt dus ook voor een nieuwe eigenaar/bewoner. De regeling kent als toepassingsgebied de eerste en tweede lijns bebouwing langs spoor en rijksweg. Dat komt neer op zo’n 1.100 woningen.
Een onafhankelijke commissie beslist over mogelijke deelname aan de regeling. Aan de hand van zogenaamde entreevoorwaarden beoordeelt deze of en in hoeverre er sprake is van een aantoonbare noodzaak tot verhuizing op korte termijn. Alle voorwaarden dragen bij aan een zorgvuldige selectie en objectieve toewijzing in die gevallen waarin dat echt nodig is.
Het streven is om begin volgend jaar een digitaal loket te openen waar gedupeerde bewoners zich kunnen aanmelden voor de Vughtse Regeling. De aankoopregeling gaat van start als pilot, een test met een evaluatie, met de mogelijkheid om bij te stellen.
De aankoopregeling maakt deel uit van een pakket aan maatregelen dat de ‘Vughtse Regeling’ wordt genoemd en voorheen bekend stond als MMS: Maatschappelijk Makelen en Schakelen. De diensten en producten die onder MMS vielen, maken nu deel uit van de Vughtse Regeling. De naam MMS vervalt.
De Vughtse Regeling bevat bovenwettelijke maatregelen die moeten voorkomen dat gedupeerde eigenaren/bewoners zonder uitzicht op wettelijke genoegdoening tussen de de wal en het schip vallen. De Vughtse Regeling wordt mede vorm gegeven door de Brinkgroep.